Informatie over het Coronavirus (Covid-19) en de WHO-aanbevelingen

Coronavirussen zijn een grote familie van virussen die luchtwegaandoeningen kunnen veroorzaken. Ze hebben hun naam te danken aan een krans die om het virus zit. Corona staat in het Latijns voor krans. In dit artikel vindt u informatie over hoe ze zich manifesteren en worden overgedragen. We geven ook tips om te voorkomen dat je geïnfecteerd raakt en om veel voorkomende mythes rond het virus te ontkrachten.

De meest actuele informatie over het nieuwe coronavirus vindt u hier of op de website van de WHO.
Ook kunt u het landelijke informatienummer van de Rijksoverheid bellen: 0800-1351.

Eind december 2019 verscheen in China een nieuwe stam van het coronavirus. 90% van de infecties werd geïdentificeerd in China, voornamelijk in één provincie. Er zijn inmiddels echter gevallen van het virus bevestigd in meer dan 80 landen en gebieden over de hele wereld.

Typische symptomen van coronavirusinfectie zijn hoge temperatuur, hoest, kortademigheid en ademhalingsmoeilijkheden. Als u een van deze symptomen heeft, raak dan niet in paniek. Ga naar een medisch specialist en stel een plan van aanpak op als u in landen of gebieden bent geweest waar gevallen van het coronavirus zijn vastgesteld of waar u in contact bent gekomen met iemand die besmet is. Als dit het geval is, betekent dit niet noodzakelijkerwijs dat u het virus heeft, maar het is altijd goed om er zeker van te zijn.

In ernstige gevallen kan een COVID-19 infectie leiden tot longontsteking, ernstig acuut respiratoir syndroom (obstructieve longziekte), nierfalen of de dood.

Hoe wordt het coronavirus overgedragen?

Het coronavirus wordt van persoon tot persoon overgedragen door nauw contact met een besmette persoon, meestal iemand die hoest of niest. Wetenschappers blijven onderzoeken hoe lang het virus buiten het menselijk lichaam kan overleven. Het overleeft echter niet erg lang, wat betekent dat zaken als brieven of pakjes geen bedreiging vormen.

Hoe kan ik voorkomen dat het coronavirus zich opdringt?

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft een aantal profylactische aanbevelingen verzameld die het risico op infectie van een hele lijst van ziekten, waaronder het nieuwe coronavirus, zullen helpen verminderen.

Hoe ontsmet ik mijn handen?

Was uw handen regelmatig met water en zeep of gebruik een ontsmettingsmiddel op alcoholbasis.

Wat moet ik doen bij hoesten of niezen?

Bedek uw mond met een zakdoekje of gebogen elleboog bij hoesten of niezen. Gooi daarna het zakdoekje weg en was uw handen.

Wat mogen mijn handen aanraken?

Probeer uw ogen, neus of mond niet aan te raken met uw handen, want hier kan het virus uw lichaam binnendringen.

Van wie moet ik afstand houden?

Blijf uit de buurt van mensen die hoesten, een hoge temperatuur hebben of andere symptomen van luchtwegaandoeningen hebben.

Mag ik contact met wilde dieren of vee hebben?

Vermijd direct contact met wilde dieren en vee

Hoe bereid ik voedsel?

Zorg ervoor dat vlees en eieren goed worden gekookt.

Wanneer moet ik medische hulp zoeken?

Als u een hoge temperatuur heeft, hoest of moeite heeft met ademhalen, zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Mythes over het coronavirus

Wanneer nieuwe infecties verschijnen, inclusief virale, begint vaak misleidende informatie over de symptomen, de overdracht en de behandeling te circuleren. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de populaire mythes over het nieuwe coronavirus ontkracht.

Post uit China vormt geen bedreiging

Kan ik post of pakketten ontvangen?

Het nieuwe coronavirus kan niet via brieven of pakjes worden verzonden.

Kan ik door mijn huisdier besmet raken?

Er is geen bewijs dat huisdieren, zoals katten of honden, het nieuwe coronavirus kunnen overbrengen.

Helpen vaccins tegen longonsteking?

Longontstekingsvaccins bieden geen bescherming tegen het nieuwe coronavirus. Er is een speciaal vaccin nodig, waaraan wetenschappers momenteel werken.

Beschermd knoflook?

Er is geen bewijs dat knoflook, sesamolie, mondwater of zoute neusspray helpen bij de bestrijding van het virus.

Biedt antibiotica bescherming?

Het nieuwe coronavirus kan niet worden behandeld met antibiotica. Ze kunnen worden voorgeschreven als het virus leidt tot een bacteriële infectie. De antibiotica zouden alleen daar effectief tegen zijn.

Geen behandeling

Er is op dit moment geen behandeling of profylactische behandeling bekend. Wetenschappers werken momenteel aan de ontwikkeling ervan en testen remdesivir. Desalniettemin zou iedere patiënt naar een dokter moeten gaan. Medische hulp zou de symptomen kunnen verlichten en verdere ontwikkeling van de ziekte kunnen helpen voorkomen.